LCOE (Levelized Cost of Electricity) är all energi ett kraftverk genererar över sin livstid delat med alla kostnader en kraftverk har under hela sin livstid inklusive konstruktion. Denna siffra beror på många faktorer och alla dessa är inte beroende av själva teknologin bakom kraftverket. En stor del av LCOE är hur dyrt ett kraftverk är att konstruera. Då företag sällan har tillräckligt kapital att bygga kraftverk rakt av så spelar räntorna stor roll på LCOE. Kraftverk med höga kostnader i konstruktionen men låga driftskostnader såsom kärnkraft och solkraft är särskilt känsliga för vad som kallas den viktade kapitalkostnaden. Naturgaskraftverk har relativt låga kostnader i konstruktion relativt dess driftkostnad. Kraftverk med höga konstruktions kostnader får även större nytta av att vara i drift konstant då dessa kostnader då sprids över ett större antal drifttimmar.
Med det sagt är LCOE för naturgas givet höga drifttimmar och 5% viktad kapital kostnad 71 USD/MWh. För samma parametrar är det för kärnkraft 65 USD/MWh, för kommersiell solkraft 110 USD/MWh, för vindkraft 59 USD/MWh, och för kol 61 USD/MWh. I denna jämförelse är naturgaskraften inte konkurrens kraftig, om den viktade kapital kostnaden däremot ökar till 10% men verken fortfarande drivs med höga drifttimmar blir värdena som följande, naturgas: 79 USD/MWh, kärnkraft: 99 USD/MWh, solkraft: 160 USD/MWh, vindkraft: 84 USD/MWh, kol: 78 USD/MWh. I denna jämförelse ser naturgasen betydligt bättre ut. OM antalet drifttimmar dessutom är lågt och den viktade kapitalkostnaden fortfarande är 10% blir kostnadena som följande, naturgas: 100 USD/MWh, kärnkraft: 180 USD/MWh, solkraft: 310 USD/MWh, vindkraft: 160 USD/MWh, kol: 120 USD/MWh. Under dessa förutsättningar blir naturgas kraften den billigaste källan för kraft generation. Av denna anledning är naturgas kraften väl lämpad att agera som kraftverk under perioder då el konsumptionen går över den vanliga produktionen och annars vara avstängda.
Naturgasproduktion:
Maurice07, CC0, via Wikimedia Commons
Geopolitiska risker
En av problemen vi ser idag med naturgas är att det inte är helt utbytbart med vilken annan naturgas som helst. Naturgas transporteras främst via pipelines, rör som täcker land och hela kontinenter. I Europa så kommer majoriteten av naturgas ifrån Ryssland. När vi är fast med en enda källa så kan Ryssland därför utsätta politiskt tryck på de konsumerande länderna. En lösning som arbetas mycket med är LNG, Liquefied Natural Gas. Detta komprimeras under högt tryck och låga temperaturer för att kräva en sexhundradels så mycket utrymme. Detta kräver dock stora anläggningar som kan hantera dessa speciella fartyg. I Sverige har vi till exempel en sådan anläggning i Nynäshamn.
Schlömer S., T. Bruckner, L. Fulton, E. Hertwich, A. McKinnon, D. Perczyk, J. Roy, R. Schaeffer, R. Sims, P. Smith, and R. Wiser,
2014: Annex III: Technology-specific cost and performance parameters. In: Climate Change 2014: Mitigation of Climate
Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate
Change [Edenhofer, O., R. Pichs-Madruga, Y. Sokona, E. Farahani, S. Kadner, K. Seyboth, A. Adler, I. Baum, S. Brunner, P.
Eickemeier, B. Kriemann, J. Savolainen, S. Schlömer, C. von Stechow, T. Zwickel and J.C. Minx (eds.)]. Cambridge University
Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.
Naturgas fungerar också fantastiskt tillsammans med förnybar energi eftersom det är lätt att stänga av eller på när förnybara källor inte räcker till och bidrar mindre till global uppvärming.