Bergvärme

Bergvärme är en slags uppvärmningsform som har i uppgift att utvinna värme 90-200 meter under marken.

Bergvärme funkar genom att man leder ner en nerkyld vätska i rör ner i berget på 90-200 meters djup. denna vätska kallas kollektorvätska. Man utvinner energi genom att vätskan går ner i rör och värms upp av grundvattnet. senare går vätskan till en förångare där det värmer upp ett köldmedie med mycket låg kokpunkt som förångas. Det förgasade köldmediet förs där efter vidare till en kompressor där det komprimeras. Denna kompression gör det ännu varmare. Den komprimerade och heta gasen går vidare till vatten pumpen där den värmer upp det vattnet som cirkulerar i husets element och andra värme system.

Ekonomi

Enligt Bergvärme Stockholm och Vattenfall kan sänka en byggnads uppvärmningskostnader med upp till 80% årligen. Priset på att installera bergvärme hemma mycket beror på vart du bor och hur långt man behöver borra. Det kan för full installation och all utrustning för et fungerande systemkosta från 100 000 kronor ända upp till 200 000 kronor ,beroende på din tomts geologiska försättningar. Men en bergvärme är en långsiktig investering som betalar för sig själv. i slutet av sin livscykel. Det kan också höja värdet på huset.

Miljö

Bergvärme har en minimal påverkan på miljön då det inte kräver någon förbränning av något slag då det förlitar sig på elektricitet. Det betyder att klimat avtrycket av bergvärme i stort beror på hur din el har blivit producerad så avtrycket av det är likt avtrycket av din el.

https://www.thermia.se/bergvarme-jordvarme/bergvarme/kostnad-pris-besparing/

https://www.bergvarmestockholm.com/hur-paverkar-bergvarme-miljon

https://www.greenmatch.se/blogg/2014/06/5-foerdelar-med-bergvaerme

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergv%C3%A4rme

https://www.vattenfall.se/varmepumpar/bergvarme/

https://www.bergvarmestockholm.com/