Vindkraft

Vindkraft är en av de mest fundamentala sätten att skapa elektricitet och står för omkring för 16% av all elektricitet som tillverkas i Sverige idag (Naturskyddsföreningen, 30 Jun, 2022).

Den tekniska aspekten

Vindkraftverk är utformad för att fånga in rörelseenergi som finns i vinden. Bladen på ett kraftverk är formade som propellrar för att drivas runt av vinden. Bladen kallas för en rotor och består oftast av tre blad.

Office of Energy Efficiency and Renewable Energy, Public domain, via Wikimedia Commons

Rotorn sitter på en axel som är kopplad till en växellåda som sedan är kopplad till generatorn. Det är generatorn som omvandlar  rörelseenergin som skapas när vinden får bladen att rotera till elektrisk energi. Växellådan mellan rotorn och generatorn har i uppgift att anpassa utväxlingen för att hålla varvtalet till generatorn jämt. För att vidare kontrollera varvtalet kan bladens lutning (pitch) justeras vilket ändrar bladens angreppsvinkel. Hela övre delen dvs, rotor, växellåda och generator kan rotera för att anpassa sig till olika vindriktningar.

Anledningen till att vindkraftverk i regel har tre blad är en kompromiss mellan balans, effektivitet och kostnad. I teorin skulle en rotor med ett eller två blad kunna prestera likt en rotor med tre men eftersom det krävs extra onödig motvikt för att det ska fungera används det inte. En rotor med fyra blad presterar marginellt bättre jämfört med tre blad men den extra kostnaden för material och konstruktion utväger förbättringen i effektivitet.

Källor

https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/hur-fungerar-vindkraft/’
https://www.theguardian.com/theguardian/2011/sep/06/why-wind-turbines-three-blades

Ekonomiska Aspekten

Vindkraftverk är lönsamma och bra investeringar för att möta de energibehov som krävs av dagens samhälle. Att använda sig av vindkraftverk krävs en större investering i förhand så att det lönar sig i framtiden att hålla igång ett vindkraftverk i många år framöver. Då kan det visa sig att vindkraft kan vara en bra källa för att få elektricitet. Å andra sidan är vindkraft en av de dyrare el-alternativen till skillnad från kärnkraft eller vattenkraft, även om vind är gratis och inte som olja eller kol. Anledningen för det är för att både förhållningarna och mängden elektricitet som produceras måste tas till hänsyn.

Generellt sätt så är vindkraftverk lönsamma och en bra investering för att möta energibehov. Dem starka sidorna är att trots att det krävs en större första hands investering, så lönar det sig ofta efter ett par år, och visar sig vara en stabil energikälla många mer år framöver. Det kostar unefär 45-55 tusen dollar att installera en turbin, men det tjärans tillbaka snabbt och efteråt är det en stabil energikälla som håller flera år framöver.

Samhälle

Vindkraftsverk behöver vara ute i det öppna för att vara effektiva, så de byggs på mark där det inte finns särskilt mycket i närheten. bondgårdar och annat kan finnas nära dem utan mycket besvär, och de är inte särskilt högljudda och stör inte på många andra sätt. Det ger dessutom många bra möjligheter för jobb, då det behöver tillverkas, transporteras, och byggas en hel del för att få igång ett vindkraftverk.

Miljö

Kan skona marken i situationer där solceller skulle täcka marken helt istället. Vindkraftverken tar upp vertikal höjd, men det finns plats under dem för naturliv eller annan civilisation att vara.

Vindkraft har mindre miljöpåverkan jämfört med andra energikällor, dock kräver vindkraftverk stor markyta. Mellanrum mellan turbinerna krävs eftersom vindflödet blir stört när den passerar turbinen, för maximal effekt måste vinden ha tid att återhämta sig inför nästa turbin. Det går inte att bygga vindkraftverk var som helst det behöver byggas på platser med bra vindförhållanden vilket gör att man inte kan placera ut dem vart det hade varit miljömässigt bäst. I och med att det bra vindförhållanden behövs kan detta innebära att man behöver avverka skog för bygget av vindkraftverk. Avverkning av skog och mark är inte ett stort problem när det kommer till bygget ute i havs och där kan vindkraftverken bidra positivt till naturlivet då det skapar artificiella rev som lockar fiskar. Anläggningarna skyddar också fisken mot utfiskning.

6 Comments on “Vindkraft”

  1. Berätta om samhället och förklara mer aspekter vilka som påverkas negativt/positivt och vilka effekter som kan finnas.

    Utöka orden och se till att grammatiken är bra.

    Miljö – ta upp mer om hur det är bättre än annat och ingen vill/kan oftast bo under ett vindkraftverk utan långvariga negativt effekter på djuret/människan

  2. Berätta om samhället och förklara mer aspekter vilka som påverkas negativt/positivt och vilka effekter som kan finnas.

    Utöka orden och se till att grammatiken är bra.

    Miljö – ta upp mer om hur det är bättre än annat och ingen vill/kan oftast bo under ett vindkraftverk utan långvariga negativt effekter på djuret/människan

  3. Väldigt bra information, men det finns några felstavningar och användningen av ”dem” görs lite för ofta.

  4. Väldigt bra information, men det finns några felstavningar och användningen av ”dem” görs lite för ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *