Bioenergi

William – 21D – 2022/08/23

Bioenergi består av att använda sig av olika biologiska material för att skapa energi. Det vanligaste sätta att skapa är genom att elda olika växter eller annat biologiskt material.

Hur fungerar det?

För tillfället har vi inga bra källor på exakt hur ett biokraftverk fungerar. Men troligtvis fungerarar det likadant som andra värmekraftverk. Det vill säga att man genom förbränning av biologiskt material värmer upp vatten som sedan blir till vattenånga som driver en turbin. Turbinen sitter fast i en generator som i sin tur skapar elektricitet, men som sagt vi saknar en källa så det är inte garanterat att det fungerar så.

Ett biogaskraftverk i Skellefteå

Effektivitet

Enligt Biokrafts bioenergikarta (Haakers. A, 2021) från 2021 så finns det 239 biokraftverk i Sverige samtidigt som det planerats att byggas 15 stycken till. Dock är det bara biokraftverk som genererar ström genom trädbränslen, biogas, avfall och torv. Totalt producerar dessa kraftverk ungefär 17 terawattimmar på ett år. Biokraftverken används mer eller mindre beroende på elpriset. Till exempel vid högt elpris så används kraftverken mer än vid ett lågt elpris.

Samhällspåverkan

För att skapa bioenergi så krävs det land för att odla växter samt arbetskraft. Odlingarna använder sig av växtområden som istället skulle kunna användas till att odla mat. Det innebär att vid hög användning av bioenergi kan mat priser gå upp. Dock är insamling av matrester som bränsle till bioenergi vanligt vilket kan motverka ökningen av matpriset, då behöver man inte ens odla växter som inte ska ätas.

Miljöpåverkan

Biobränsle brukar man se som koldioxidneutralt men det är mer komplicerat än så. Först och främst så är det en fråga på hur man definierar koldioxidneutralt. Till exempel på ett långsiktigt perspektiv så kan man säga att biobränslen är koldioxidneutrala (Persson, 2021) . Efter man har bränt biobränslet och man växt ut nytt bränsle så har den koldioxid som den första bränning blivit bunden igen men innan dess så har man släppt ut koldioxid i atmosfären.

Sen kommer också problemet med odlingen. Om man ska odla biobränsle så kräv det mark för att odla den. Skaffar man den marken genom att kalhugga skog så har man förstört en del av naturen för att sedan på kortsiktigt håll fortsätta förstöra naturen genom förbränning.

Källhänvisning

Haaker, A (2021). Biokraft i Sverige. Bioenergitidningen. DOI

Persson, H (2021). Diskussion: Biobränslen. Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Biobr%C3%A4nsle

3 Comments on “Bioenergi”

  1. Bra, nu finns bioenergi med på sajten. Vi kan bygga på med undersidor senare om vi vill och hinner. Nu är det i alla fall mere heltäckande och texten ger en bra introduktion.

  2. En bra introduktion som fungerar om du redan har lite koll på bioenergi. Kanske behövs ett kort stycke som förklarar hur det fungerar grundligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *