Exergi

Exergi är en samling av system som tillsammans skapar effektiv och klimatsmart energi. Energin börjar typiskt med biobränslen såsom sågspån som bränns. Värmen bildar konvektion där el utvinns med en turbin. Värmen kopplas till fjärrvärmen och värmer hus medan koldioxiden fångas och grävs ner i marken för att klimatkompensera fossila bränslen som t.ex fordon nyttjar.

Nästan all energi tas tillvara

Eftersom både värmen och el fångas från samma bränsle nyttjas ca 95% av all energi som bränns. I traditionella kraftverk tar man vara på cirka 40% av enegin eftersom man endast tar vara på värmen eller elen ifrån de energirika bränslet. Den effektivitetsskillnaden gör exergi bättre är konventionälla kraftvärk.

Konkurrerar ut fossilt

Elen som skapas i ett kraftvärmeverk konkurrerar ut ineffektiv fossil kraft i Europa. Eftersom de Svenska elnätet sitter ihop kan vi exportera el när vi har överskott i Sverige och importera när vi har brist. När elen från Stockholms Exegis kraftvärmeverk exporteras minskar behovet av att el från fossila kraftverk i våra grannländer. Även om mer och mer el blir förnybar så kommer tyvärr stora mängder naturgas finnas kvar i de europeiska elsystemen långt in i framtiden.

Allra mest el behöver vi mitt i vintern när det är som kallast. Därför är det smidigt att det är just då som Exergi producerar som mest, eftersom det är just då som man behöver mässt värme ut till bostäder.

Den här effekten är faktiskt så stor att Exergis nya biokraftvärmeverk, som vi invigde 2016, minskar koldioxidutsläpp lokalt med nästan 130 000 ton per år – men leder till hela 460 000 ton mindre koldioxidutsläpp globalt.

Offshore and onshore windmill park , Windmill farm green energy at sea, Windmill turbines by the ocean

Möjliggör mer vindkraft

Det finns en finess med kraftvärme som väldigt få personer känner till. Vi kan minska konsekvenserna av att vind- och solkraft är beroende av vädret.

Vi kan nämligen styra proportionerna mellan värme och el i våra kraftvärmeverk – en vindstilla och molnig dag, när det blir elbrist, kan vi öka elproduktionen och en blåsig och solig dag kan vi göra tvärtom. I takt med att vi får allt mer förnybar, väderberoende el, blir det allt viktigare.

Värmeverk

Värmeverk funkar generellt på så sätt att den omvandlar vatten till ånga som sedan driver en turbin. Man kan elda allt från kol och olja till skräp, gödsel eller trä, man hettar upp vatten till och över 100 grader, ibland ända upp till 500 – 600 grader, vattnet hettas upp i ångpannan. Ångan driver sedan en turbin på vägen ut ur pannan, värmen leder till högt tryck som trycker ut ångan med stor kraft. turbinen kan snurra så snabbt som 3000 varv per minut. Turbinen är kopplad till en elgenerator som gör rörelsen till elektrisk energi. 

Verkningsgraden i värmekraftverk brukar vara så hög som 80 – 90% Stockholm exergi påstår till och med att deras värmeverk han nå så mycket som 95% effektivitet. Den höga verkningsgraden är en effekt av de har väldigt smala marginaler och är allmänt väldesignade. Men den största anledningen är att de säljer både elektricitet och värme då är alltså den överflödiga värmen inte en energiförlust. Egentligen så går bara ca 30% av energin till elektricitet. 

Av: Joar B och Melker N

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *