Kärnenergi

Kärnenergi är ett samlingsord för fusion och fission där man manipulerar atomer för att utvinna en stor mängd energi. Kärnenergin motsvarar cirka 30 % av Sveriges totala energiproduktion och räknas som grön el. Däremot är den inte förnybar, Problemet med kärnkraft är att avfallet måstes förvaras säkert under många år.

Fission

Fission är den traditionella kärnkraften och är centrerat kring av klyva atomkärnor för att utvinna energi. Det vanligaste ämnet som klyvs är uran. Det fungerar genom att en neutron skjuts mot atomkärnan. När de kolliderar klyvs atomkärnan och skjuter ut nya neutroner vilket skapar en kedjereaktion. I processen av att atomkärnorna klyvs avges en stor mängd värmeenergi som värmer upp vatten. Vattnet börjar då koka och vattenångan får en turbin att snurra. När turbinen snurrar omvandlas rörelseenergin till elektricitet som kan användas i våra hem.

Fusion 

Medans Fission fokuserar på att dela atomer för att släppa ut energi bygger fusion på att sätta ihop atomer till ett tyngre grundämnen med syfte att utvinna energi. Fusion fungerar genom att värma upp materia till extrema temperaturer där de bryts ned till plasma. Väl som plasma bryts elektronerna iväg från kärnan vilket låter fusionsreaktioner ske. Energin utvinns i att överblivna neutroner fångas upp. Denna metod producerar nästintill inga radioaktiva avfall och använder vanliga ämnen som bränsle, exempelvis vatten. Fusion har potentialen att lösa många av energiproblemen som världen ställs inför men ingen reaktor som producerar mer energi än den utvinner har hittills blivit konstruerad, dock lär det inte vara långt kvar.

1 Comments on “Kärnenergi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *