Allmän information | Naturgas

Elektriciteten som framställs från naturgas kan användas till våra vardagliga behov som till exempel värme och matlagning (Wikipedia, 2022).

Silicon Valley Power

Naturgas är det miljövänligaste av de fossila bränslena, det vill säga bättre än kol och olja. Gasen bildas när lager av nedbrutna beståndsdelar från växter och djur djupt ner i marken utsätts för högt tryck och temperatur under miljontals år. Gasblandningen består av lättare kolväten såsom metan, etan och propan vilket liknar biogasens uppbyggnad. I det svenska nätet ser fördelningen ut så här: 90% metan, 6% etan, och 2% propan (Energimarknadsbyrån, 2020). 

Naturgas introducerades i Sverige 1985 och består idag för mer än 20% av energitillförseln i de kommuner som är anslutna till det svenska naturgasnätet (Energimyndigheten, 2022). Infrastrukturens begränsade utbyggnad gör att många industrier och andra möjliga användare inte har tillgång till naturgas vilket gör att den svarar för så lite som 3% av energitillförseln i landet.

Källhänvisning:

Energimarknadsbyrån. (den 10 mars 2020). Vad är naturgas? Hämtat från energimarknadsbyran.se: https://www.energimarknadsbyran.se/gas/gasmarknaden-i-sverige/fakta-om-naturgas-och-biogas/vad-ar-naturgas/

Energimyndigheten. (den 14 mars 2022). Naturgas. Hämtat från energimyndigheten.se: https://www.energimyndigheten.se/trygg-energiforsorjning/naturgas/

Wikipedia. (den 07 augusti 2022). Natural gas. Hämtat från wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas

Författare: Johannes E., Viktor K., Oscar E. Te20D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *