Energin från alger kan utnyttjas på flera sätt. För att få ut ren energi behöver man omvandla algerna till diesel/biobränslen.
För att omvandla algerna till biobränslen måste algerna genomgå en avancerad process. Innan de kan användas till biodiesel måste algernas olja utvinnas från dem. ”Råoljan” genomgår en process där denna rensas för att endast ha kvar den energirika (lipidrika) delen av oljan. Detta gör man genom att antingen mekaniskt pressa eller pressa oljan med ljudvågor. Man kan även uppnå samma effekt genom att utsätta oljan för kemikalier som bryter ner det yttre lagret. Därefter renar man alg-bränslet från skadliga ämnen som man inte vill ha i mixen, exempelvis glycerol. Efter denna processen är biobränslet färdigt för att användas precis som vilket bränsle som helst, i teorin. Däremot har bränslet en alldeles för hög viskositet för att användas i dieselmotorer. För att lösa detta måste man behandla bränslet med alkohol och en basisk katalysator (vanligtvis natriumhydroxid). Först efter denna processen har man en biodiesel som går att användas i den traditionella dieselmotorn.
Algerna i fråga släpper fortfarande ut koldioxid, men på grund av dess inre fotosyntetiska process kan odlingar av algerna själva motverka detta utsläpp genom att samtidigt plocka upp koldioxid. Detta görs bäst i en stadsmiljö eftersom fotosyntesen arbetar bäst i ett område där det finns stor tillgång till koldioxid.
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
av Felix Persson & Amanda Edblad (Senast uppdaterad: 2022-03-30)
Intressant ämne för energiutvinning som jag inte hört om förr. Känns däremot som att man använder mer energi än man kan få och dessutom får ut ett oförnybart och omiljövänligt energialternativ: olja.