Material

Vart Exergi får sin vatten ifrån

Stockholm exergi tar vara på värmen i stockholmarnas avloppsvatten, på restvärme från datahallar och matbutiker och på värmen som blir över när vi skapar fjärrkyla. Avloppsvattnet som de får från Henriksdals reningsverk är exempelvis en av våra viktigaste energikällor. Med hjälp av det producerade de 1 049 GWh värme, vilket räcker till att hålla det varmt och skönt i ungefär 107 000 lägenheter. El som krävs för drift av värmepumpar och övrig el som förbrukas i produktionen är ursprungsmärkt och förnybar.

Avfallsbehandling med energiåtervinning

Totalt stod restavfall för 2 208 GWh av vår produktion av fjärrvärme och el 2020. Värmen motsvarar årsförbrukningen för ungefär 193 500 lägenheter. Totalt energi återvann vi knappt 485 000 ton kommunalt restavfall och 447 000 ton restavfall från verksamheter. Utöver det kom 9 procent av våra avfallsbränslen från Finland, Norge och Storbritannien.

Förnybara bränslen

Förnybara biobränslen från skogen och industrin, som till exempel flis och biooljor, blir till energi i vår produktion. Biobränslena stod för 2 258 GWh värme och el, tillräckligt mycket fjärrvärme för ungefär 180 500 lägenheter. 

Fossila bränslen

Exergi använder viss del fossila oljor dels för att starta och stoppa anläggningar, dels i anläggningar som de främst använder när det är riktigt kallt. Kol finns nu enbart i beredskapslager för att säkra försörjningen av värme och eleffekt till stockholmarna vid händelser av krissituation med bränsleförsörjning. En mindre mängd kol användes under början året som ett reservbränsle för deras biokraftvärmeverk i Värtan. Tillsammans gav de fossila bränslena 56 GWh värme och el, där värmen motsvarar årsförbrukningen för ungefär 4 800 lägenheter.

Av: Joar B och Melker N

2 Comments on “Material”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *