Hållbarhet miljö(Vindkraftverk)

Vindkraft har mindre miljöpåverkan jämfört med andra energikällor, dock kräver vindkraftverk stor markyta. Mellanrum mellan turbinerna krävs eftersom vindflödet blir stört när den passerar turbinen, för maximal effekt måste vinden ha tid att återhämta sig inför nästa turbin. Det går inte att bygga vindkraftverk var som helst det behöver byggas på platser med bra vindförhållanden vilket gör att man inte kan placera ut dem vart det hade varit miljömässigt bäst. I och med att det bra vindförhållanden behövs kan detta innebära att man behöver avverka skog för bygget av vindkraftverk. 

Avverkning av skog och mark är inte ett stort problem när det kommer till bygget ute i havs och där kan vindkraftverken bidra positivt till naturlivet då det skapar artificiella rev som lockar fiskar. Anläggningarna skyddar också fisken mot utfiskning.

Middelgrunden_wind_farm_2009-07-01_edit_filtered.jpg: Photo, noise reduction, crop, rotation by Kim Hansen. Dust spot removal, color adjustment by Richard Bartzderivative work: Ilmari Karonen, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

På land diskuteras frågan om vindkraftverks påverkan på fågellivet. Det är mycket ovanligt att en fågel flyger in och kolliderar med vindkraftverk (ungefär 2,3 per år) och man har tagit till åtgärder för att minska olyckorna. Vindkraftverk är inte ett lika stort hot mot fåglar i jämförelse med fönster och katter.

Klicka här för att läsa mer: https://vindkraften.se/vindkraften-och-miljon/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *