Vattenkraft

Shahin Bakhtiari-21D-2022-08-23

Vattenkraften står idag för 40% av elproduktionen i Sverige och är också Sveriges största förnybara energikälla vilket använder sig av en koldioxidfri metod för kraftproduktion. Stora investeringar krävs för att bygga ett Vattenkraftverk men både den Ekonomiska och tekniska livslängden är lång. (Holmen Energi, u.d)

Hur fungerar ett vattenkraftverk?

Ett vattenkraftverk genererar energi genom rinnande vatten. Vatten som samlas i ett vattenmagasin släps ner i ett tilloppstunnel eller trycktub där det faller nedåt mot turbinen. Tyngden av vattnet får turbinen att rotera vilket får generatorn som är fäst till turbinen genom en turbinaxel att generera energi. Energin transformeras senare till en högre spänning och skickas vidare in i elnätet. (eon.se, 2022).

Effektivitet

Under ett normalår produceras cirka 65 TWh el, men beroende på olika nederbörd kan detta avvika med cirka 15 TWh (Ekonomifakta, u.d). Vattenkraftverken fungerar året runt.

Samhällspåverkan och Miljöpåverkan

Vattenkraftverken kan ses som både en positiv och negativ energikälla.

Fördelarna med ett vattenkraftverk är att den inte släpper ut några växthusgaser och så produceras energi året om. En annan positiv sak med ett vattenkraftverk är att man inte behöver bränsle för att driva den. vattenenergi är även en förnybar energikälla vilket betyder att det kommer att räcka i en överskådlig framtid. (wordpress, u.d)

Nackdelarna med detta sätt att utvinna energi är att bygget av vattenkraftverk omfattar mycket stora åtgärder i landskapet som skadar djuren och naturen på land likväl som i vattnet. Det finns en stor risk för översvämningar i exempelvis dammar och sjöar. Det hindar även naturliga översvämningar vid stränder som är viktiga för strandnära arters överlevnad. Turbinerna i vattenkraftverk dödar fiskar och andra levande arter och ger därför avfall som man måste ta hand om på ett sätt eller ett annat. Fiskarter kan inte ta sig förbi och blir förhindrade att leka. (Ren Kustlinje, u.d)

Kostnader

kostnad för konstruktionen av ett vattenkraftverk skiljer sig mycket beroende på storleken och plats. För att bygga ett normalstort vattenkraftverk så behövs en massa pengar. Sveriges mest effektiva vattenkraftverk (Harsprånget) kostade totalt 270 Milj kr att ordna (VekuVaku,2020). Men man kan bygga kraftstationerna med nästan bara svenskt material. Att hålla igång ett vattenkraftverk kostar däremot inte så mycket eftersom vatten är en gratis resurs. (mimersbrunn, 2010)

källor:

Holmen Energi (u.å) ”Den hållbara vattenkraften”. Den hållbara vattenkraften – Holmen Energi [2022]

eon (u.å) ”Hur fungerar vattenkraft?”. Vattenkraft | Hur fungerar vattenkraftverk? – eon.se [2022]

EkonomiFakta (u.å) ”Elproduktion”. Elproduktion – Ekonomifakta [2022]

wordpress (u.å) ”Nackdelar och Fördelar”. Nackdelar och Fördelar | Vattenkraftverk (wordpress.com) [2022]

Renkustlinje (u.å) ”Nackdelar med vattenkraft”. Nackdelar med vattenkraft | Ren Kustlinje [2022]

VekuVaku (2020) ”Harsprånget”. Harsprånget – VekuVaku [2022]

Mimersbrunn (2010) ”Vattenkraft” Vattenkraft (mimersbrunn.se) [2022]

1 Comments on “Vattenkraft”

  1. Mycket bra informativ text. Dock skulle det vara intressant att få höra lite om nackdelarna med vattenkraft. Till exempel påverkan på naturlivet i närheten av vattenkraftverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *