Kärnkraft

Kärnkraft är en fossilfri energikälla. Det sker inte något utsläpp av koldioxid eller någon annan växthusgas vid framställningen av el i ett kärnkraftverk är det en fossilfri energikälla. Alltså påverkar det inte miljön.

Kärnkraft är inte heller beroende av yttre faktorer såsom väder eller vind, därför är det en bra och pålitlig energikälla som ger ett stadigt flöde av el. Enligt PwC har kärnkraften även den överlägset billigaste produktionskostnaden eftersom priset på uran är så lågt.

Hur fungerar kärnkraft?

Ett kärnkraftverk är ett kondenskraftverk, ett slags värmekraftverk, vilket innebär att det producerar energi genom att hetta upp ett kylmedium (oftast vatten) och låta ångorna som bildas driva en turbin kopplad till en generator.

I ett kärnkraftverk produceras värmen i en så kallad kärnreaktor genom atomklyvning (fission) av tunga atomkärnor såsom uranium 235 vilket frigör mycket energi i form av värme. Därför kallas kärnkraftverk också för fissionskraftverk. Beroende på typ av kärnreaktor så kan fissionskraften värma upp och förånga vattnet antingen direkt, i en så kallad kokvattenreaktor, eller indirekt genom en värmeväxlare och på så sätt aldrig kontaminera vattnet som förångas med radioaktivitet, i en så kallad tryckvattenreaktor. Efter att ångan har drivit turbinen så kyls den snabbt ned igen i en kondensor innan den återanvänds och på så sätt bildas en stor tryckskillnad mellan de olika sidorna av turbinen vilket ökar kraftverkets effektivitet.

File:Magnox reactor schematic.svg - Wikimedia Commons
Diagram över en tryckvattenreaktor

Då ett kärnkraftverk använder kärnbränsle, materialet av de tunga atomerna som klyvs, vilket är en ändlig resurs så är kärnkraftverk inte en förnybar energikälla.

Ekonomiska aspekten

Kärnkraft inte beroende av yttre faktorer såsom väder eller vind, det gör det till en pålitlig energikälla som ger ett stadigt flöde av el vilket är ekonomiskt gynnsamt under svåra perioder. Då stater som väljer att livnära sig på vind eller vatten kan tvingas importera energi vilket oftast är dyrare än inhemsk produktion. Enligt PwC (2021) har kärnkraften även den överlägset billigaste produktionskostnaden eftersom priset på uran är så lågt och energin per kilo jämfört med till exempel kol eller olja är enorm. Dock är kostnaden för att bygga ett kärnkraftverk högt, men de investerade pengarna vinner man tillbaka i längden. Framför allt jämfört med energikällor som kol.

Miljö

När det kommer till miljöaspekten av kärnkraft är det komplicerat. Det är inte lika enkelt att placera kärnkraft inom miljö-vänligt eller omiljövänlig. Kärnkraftsverk släpper inte ut koldioxid som andra fossila bränslen men är heller inte förnybart då uran är en ändlig resurs. Avfallet är det man oroar sig för mest då det handlar om stora mängder uran som måste grävas ner i berggrunden. Där orsakar den också problem då radioaktiviteten kan läcka in i grundvatten som är en fara för alla levande varelser. Argumentet mot påstår att effekten är oerhört stor per kilo uran jämfört med alla andra klassiska energikällor.

Källförteckning

Av Emil Franzén, Alvin Ögren, Theodor Lindholm, Elliot Thörnqvist, (Senast uppdaterad 2022-08-23).

2 Comments on “Kärnkraft”

  1. Väl skrivet! Kärnkraft är definitivt viktigt för framtiden och ett nödvändigt steg i konversionen till hållbara samhällen.

  2. Väl skrivet! Kärnkraft är definitivt viktigt för framtiden och ett nödvändigt steg i konversionen till hållbara samhällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *